Defensores dels drets mediambientals: Les vulneracions de drets ambientals i el desplaçament forçat
Respecte a la maleta pedagògica:
Aquesta guia pedagògica és producte d’una iniciativa impulsada per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) amb el suport del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT). Es tracta d’una guia dissenyada per al personal docent de l’escola primària, que els permetrà comprendre la tasca i el paper social de les persones defensores dels drets humans ambientals i alhora treballar els continguts amb l’alumnat per tal que prenguin consciència i siguin capaços d’entendre el vincle entre drets humans, medi ambient i els desplaçaments forçats en clau de justícia global.
Aquesta guia, visibilitza els moviments de tutela, salvaguarda i protecció del territori al Sud Global, particularment a Mèxic, Hondures , Colòmbia i Guatemala. Es fa especial incidència en les tasques i activitats que desenvolupen les persones defensores de drets humans i drets medi ambientals. La guia s’estructura en dos apartats més annexos. La primera, de caràcter general, aborda els elements conceptuals, entre ells: els objectius generals i específics de la guia, els conceptes i temes clau que es treballaran així com la seva interrelació, els principis metodològics (les activitats proposades; i la justificació i rellevància de l’ensenyament de la qüestió en l’àmbit d’educació primària). I la segona un conté un menú d’activitats que permetrà a l’alumnat reflexionar en clau de Justícia Global i coresponsabilitat.
Descarrega la maleta pedagògica per a treballar a l’aula la inclusió de les persones refugiades a la nostra societat
PER ALUMNES DE PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA, BATXILLERAT I ADULTS
Els objectius generals són:
1. Difondre la situació a la que fan front les persones defensores de drets humans ambientals i les comunitats posant èmfasis en el desplaçaments forçat entre l’alumnat d’educació primària. Donar a conèixer i fomentar la reflexió sobre la importància de les tasques de protecció i defensa de la natura que es desenvolupen arreu, en particular, a Llatinoamèrica.
2. Transmetre un missatge esperançador que fomenti la consciència social i ambiental, inspiri i contribueixi a desenvolupar valors com l’ètica de cura, l’empatia, la cooperació, la solidaritat, la justícia, la llibertat, la igualtat i el respecte a la diversitat.
Contes adreçats a primària sobre la defensa dels drets humans i ambientals:
Les històries que es presenten en aquest llibre pretenen apropar la realitat que viuen diverses comunitats de Mèxic, Hondures, Colòmbia i Guatemala a les nenes i nens de Catalunya.
Davant de grans projectes extractius que atempten contra el medi ambient i contra la seva vida, les comunitats dels tres països s’organitzen i lluiten per preservar la seva identitat i el seu vincle amb la Mare Terra resistint-se a marxar del territori que ancestralment habiten i tant estimen.
Aquest recull d’històries és un crit perquè totes les nenes i nens esdevinguin defensores i defensors dels drets humans, que s’organitzin per denunciar les injustícies locals i globals i prenguin acció per un món més sostenible, just i esperançador. Entenen que allò que passa a l’altre banda del món, ens interpel·la i afecta a totes.
Trobem contes aptes per nens i nens de 6 a 8 anys i altres per l’etapa dels 9 als 12 anys.