Respecte a la maleta pedagògica:

Aquesta guia pedagògica és producte d’una iniciativa impulsada per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) amb el suport del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarrago[1]na (CEDAT). Es tracta d’una guia dissenyada per al personal docent de l’escola primària, que els permetrà comprendre la tasca i el paper social de les persones defensores dels drets humans ambien[1]tals i alhora treballar els continguts amb l’alumnat per tal que prenguin consciència i siguin capaços d’entendre el vincle entre drets humans, medi ambient i els desplaçaments forçats en clau de justícia global.

Aquesta guia, visibilitza els moviments de tutela, salvaguarda i protecció del territori al Sud Global, particularment a Mèxic, Hondures i Colòmbia. Es fa especial incidència en les tasques i activitats que desenvolupen les persones defensores de drets humans i drets medi ambientals. La guia s’estructura en dos apartats més annexos. La primera, de caràcter general, aborda els elements conceptuals, entre ells: els objectius generals i específics de la guia, els conceptes i temes clau que es treballaran així com la seva interrelació, els principis metodològics (les activitats proposades; i la justificació i rellevància de l’ensenyament de la qüestió en l’àmbit d’educació primària). I la segona un conté un menú d’activitats que permetrà a l’alumnat reflexionar en clau de Justícia Global i coresponsabilitat.

Descarrega la maleta pedagògica per a treballar a l’aula la inclusió de les persones refugiades a la nostra societat

PER ALUMNES DE PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA, BATXILLERAT I ADULTS

Els objectius generals són:

1. Difondre la situació a la que fan front les persones defensores de drets humans ambientals i les comunitats posant èmfasis en el desplaçaments forçat entre l’alumnat d’educació primària. Donar a conèixer i fomentar la reflexió sobre la importància de les tasques de protecció i defensa de la natura que es desenvolupen arreu, en particular, a Llatinoamèrica.

2. Transmetre un missatge esperançador que fomenti la consciència social i ambiental, inspiri i contribueixi a desenvolupar valors com l’ètica de cura, l’empatia, la cooperació, la solidaritat, la justícia, la llibertat, la igualtat i el respecte a la diversitat.

 

Contes adreçats a primària sobre la defensa dels drets humans i ambientals:

Les històries que es presenten en aquest llibre pretenen apropar la realitat que viuen diverses comunitats de Mèxic, Hondures i Colòmbia a les nenes i nens de Catalunya.

Davant de grans projectes extractius que atempten contra el medi ambient i contra la seva vida, les comunitats dels tres països s’organitzen i lluiten per preservar la seva identitat i el seu vincle amb la Mare Terra resistint-se a marxar del territori que ancestralment habiten i tant estimen.

Aquest recull d’històries és un crit perquè totes les nenes i nens esdevinguin defensores i defensors dels drets humans, que s’organitzin per denunciar les injustícies locals i globals i prenguin acció per un món més sostenible, just i esperançador. Entenen que allò que passa a l’altre banda del món, ens interpel·la i afecta a totes.

Trobem contes aptes per nens i nens de 6 a 8 anys i altres per l’etapa dels 9 als 12 anys.